Σημειώσεις για νέους μαθητές του Τάι Τσι

Δημοσιεύτηκε από τον/την Έλσα Κασάπογλου στις

Πριν λίγες μέρες ο Μάστερ Αλεξ Ντονγκ δημοσίευσε στο Facebook ένα παλιό κείμενο, “Notes for new (taichi) students” που είχε γραφτεί από έναν από τους παλαιότερους μαθητές της ομάδας στη Χαβάη, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια εν ζωή. Μια πραγματική παρακαταθήκη από έναν παλαιότερο μαθητή προς τους νεότερους, και για όλους όσους μελετούν την τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν. Σας το παραθέτω μεταφρασμένο.

Όταν παρακολουθείτε μια καταξιωμένη χορεύτρια μπαλέτου, το πιθανότερο είναι να θαυμάζετε τη χάρη και την ικανότητά της. Θα γνωρίζετε επίσης ότι απαιτούνται χρόνια πρακτικής για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Με παρόμοιο τρόπο, όταν παρακολουθείτε έναν εκπαιδευτή ή προχωρημένο μαθητή του Τάι Τσι Τσουάν να εκτελεί κινήσεις με χάρη και επιδεξιότητα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι απαιτήθηκαν χρόνια εξάσκησης για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο απόδοσης.

“Ο μαθητής του Τάι Τσι εμπλέκεται σε μια διαδικασία μάθησης που περιλαμβάνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό”

Ο καθένας και σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να κάνει Τάι Τσι Τσουάν (μερικές φορές αναφέρεται και ως Τάι Τσι) και να βελτιωθεί εάν ασκηθεί με αφοσίωση. Ο μαθητής του Τάι Τσι εμπλέκεται σε μια διαδικασία μάθησης που περιλαμβάνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Αν το μυαλό δεν είναι πλήρως συγκεντρωμένο, το σώμα δεν θα ανταποκριθεί.

Grand Master Dong Ying Jie in class teaching Taichi
Ο Γκραντ Μάστερ Ντονγκ Γινγκ Τζιέ διδάσκοντας Τάι Τσι στις αρχές του περασμένου αιώνα

Παρακολουθήστε προσεκτικά τον εκπαιδευτή σας. Ολόκληρο το σώμα βρίσκεται σε κίνηση ακολουθώντας ένα ακριβές και συντονισμένο σχέδιο. Οι κινήσεις είναι ρευστές, απαλές και ανοιχτές. Το σώμα είναι χαλαρό και το μυαλό καθαρό. Σε αυτό το επίπεδο το τάι τσι γίνεται μια μορφή διαλογισμού. Το Τάι Τσι είναι μια πολεμική τέχνη αλλά η σκληρότητα και η ενέργεια είναι εσωτερικά σαν ατσάλι τυλιγμένο σε μαλακό πανί. Η εκμάθηση των κινήσεων είναι ένα πράγμα, αλλά η κατανόηση της ουσίας του τάι τσι είναι εντελώς άλλο θέμα. Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση τόσο του μυαλού όσο και του σώματος στην πρακτική του tai chi.

Πότε αρχίζουμε ουσιαστικά να κάνουμε Τάι Τσι

Ως νέοι μαθητές τείνουμε να έχουμε πολλή ένταση. Οι μύες μας είναι τεντωμένοι, οι κινήσεις μας δύσκαμπτες, κλειστές, διστακτικές και αβέβαιες. Παλεύουμε με τον εαυτό μας. Με την εξάσκηση αρχίζουμε να χαλαρώνουμε, η ισορροπία και ο συντονισμός μας σιγά-σιγά βελτιώνονται και οι κινήσεις μας γίνονται πιο ανοιχτές και ρευστές. Καθώς αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας, αρχίζουμε να «ακούμε» τι λένε οι εκπαιδευτές και είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε τις οδηγίες τους στις κινήσεις μας. Αρχίζουμε να κατανοούμε και να θυμόμαστε τη σειρά των κινήσεων. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε ουσιαστικά να κάνουμε τάι τσι. Η επίτευξη αυτού του σημείου απαιτεί χρόνο, υπομονή και συνεχή εξάσκηση. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει ένα απόλυτο πρότυπο. Στόχος μας είναι να πετύχουμε τις προσωπικές μας δυνατότητες. Χωρίς αφοσίωση και πρακτική αυτή η δυνατότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

“Αντί να φύγουμε από την πρόκληση, μπορούμε να την δεχτούμε”

Πολλοί μαθητές σταματούν να έρχονται στην τάξη μετά από λίγα μαθήματα. Ακούνε ότι το τάι τσι είναι για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ένας νέος μαθητής μπορεί να έρθει στο μάθημα απροετοίμαστος για το γεγονός ότι το τάι τσι, όπως κάθε τέχνη, περιλαμβάνει μια διαδικασία μάθησης. Εάν δεν υπήρχε τίποτα να μάθουμε, δεν υπήρχαν προκλήσεις για να ξεπεραστούν ή δεν υπήρχαν προσωπικά εμπόδια για υπέρβαση, τότε δεν θα είχε καμία αξία. Αντί λοιπόν να φύγουμε από την πρόκληση, μπορούμε να την δεχτούμε. Το τάι τσι δεν θα σας κρατήσει νέους, αλλά καθώς μεγαλώνετε θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ευελιξία σας, να διατηρήσετε τη διανοητική σας εγρήγορση, θα ενσταλάξει μια αίσθηση ηρεμίας και γενικά να σας βοηθήσει να γεράσετε με αξιοπρέπεια.

“…να μην φοβάστε να κάνετε λάθη”

Οι νέοι μαθητές δεν πρέπει να κατακλύζονται. Ξεκινήστε σταδιακά εξασκώντας καθημερινά το βασικό βηματισμό προς τα εμπρός του τάι τσι και στη συνέχεια ενσωματώστε κι άλλες κινήσεις στην πρακτική σας. Συμβουλευτείτε τον εκπαιδευτή σας για καθοδήγηση σχετικά με τη σωστή φόρμα και στάση του σώματος. Η ακατάλληλη φόρμα και στάση καθιστά τις κινήσεις περίπλοκες, άβολες και δύσκολες. Η σωστή στάση τα κάνει όλα απλά και πολύ πιο εύκολα στην εκτέλεσή τους. Το σημαντικό είναι να είστε υπομονετικοί, να μάθετε να χαλαρώνετε και να μην φοβάστε να κάνετε λάθη.

Τα μαθήματα μας δύο βράδια την εβδομάδα δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της εκμάθησης tai chi. Σε αυτά τα μαθήματα ακονίζουμε τις δεξιότητές μας, μαθαίνουμε τη σειρά των κινήσεων, μαθαίνουμε την κατάλληλη στάση για την εκτέλεση αυτών των κινήσεων και διορθώνουμε τα λάθη μας. Στο σπίτι εξασκούμαστε και εφαρμόζουμε αυτές τις δεξιότητες και ενσωματώνουμε το τάι τσι στην καθημερινή μας ζωή. Τόσο τα μαθήματα όσο και η προσωπική εξάσκηση και εφαρμογή είναι απαραίτητες για την απόκτηση ικανότητας στην τέχνη του τάι τσι.