Τάι Τσι Τσουάν

Τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν;

Το Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan, ή Taijiquan), που πολλές φορές το αποκαλούν απλά Τάι Τσι, είναι μια Κινέζικη εσωτερική πολεμική τέχνη και παράλληλα μια μορφή άσκησης και καλλιέργειας του qi(τσι) δηλαδή της­ εσωτερικής ζωτικής ενέργειας. Οι αρχές του Τάι Τσι σχηματίστηκαν εδώ και 2500 χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, διαμορφώθηκε σαν τέχνη εδώ και 700 χρόνια περίπου και εξελίχθηκε στην σημερινή της μορφή τα τελευταία 300 χρόνια.. Στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και δημοφιλές και στην Ελλάδα.

Η φιλοσοφία του Τάι Τσι στηρίζεται πάνω στις αρχές του Ταό δηλαδή του yin και του yang, τις δύο αντίθετες δυνάμεις που απαρτίζουν τα πάντα σε αυτό τον κόσμο. Οι φόρμες του Τάι Τσι είναι σύνολα από συγκεκριμένες κινήσεις που εκφράζουν τη δύναμη της ζωής, που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Η κάθε κίνηση εμπεριέχει την ισορροπία του γιν και του γιάνγκ και παράλληλα είναι μια τεχνική αυτοάμυνας.

Το Τάι τσι είναι έτσι δομημένο σαν τέχνη ώστε η εξάσκηση του να βοηθά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του Τσι (Qi), και στην καλύτερη ροή του. Ο τρόπος εξάσκησης στην τέχνη αυτή είναι πολύ προσεκτικά μελετημένος, έτσι ώστε εκτός από την αμυντική ικανότητα που προωθεί στον ασκούμενο, να επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στη σωματική , νοητική και ψυχική υγεία του.

Ο σταθερός ρυθμός του, επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και οδηγεί σε βαθιά συγκέντρωση και συνειδητότητα (mindfulness), γιαυτό και πολλές φορές το αποκαλούν διαλογισμό σε κίνηση. Η συστηματική εξάσκηση του συμβάλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή. Επίσης καθώς αναπτύσσεται η αμυντική ικανότητα του ατόμου, αναπτύσσεται η υπομονή και η εμπιστοσύνη στον εαυτό.

Με την καθοδήγηση ενός δασκάλου δυναμώνει τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό σύστημα με ένα ήπιο τρόπο, δίνει ελαστικότητα και ευλυγισία στο σώμα χωρίς τον φόβο εξωτερικών τραυματισμών, και για αυτό είναι κατάλληλο για ανάνηψη από τραυματισμούς από άλλα αθλήματα και προφυλάσσει από αυτούς. Επίσης βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ισορροπία, αναπτύσσει την κινητική δεξιότητα, και έτσι ο ασκούμενος έχει καλύτερο έλεγχο και συντονισμό του σώματος του και πολύ καλύτερα αντανακλαστικά. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι καταπολεμά την κατάθλιψη, βοηθά ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα και παιδιά με διαταραχή προσοχής και υπερκινητικά.

Στην σημερινή εποχή το Tai Chi Chuan έχει αλλάξει πολλές μορφές με κίνδυνο να χάσει την αυθεντικότητα και την ουσία του, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να διδάσκεται κανείς από εκπαιδευτές που εμμένουν στην ουσία του.