Φθινοπωρινή ισημερία και Qi

Δημοσιεύτηκε από τον/την Έλσα Κασάπογλου στις

Φθινοπωρινή Ισημερία
Συγκομιδή – Ολοκλήρωση

Η Ισημερία στη ταοιστική σκέψη θεωρείται σαν ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ Γιν και Γιανγκ. Από την Φθινοπωρινή Ισημερία και μετά, το Γιν θα γίνει πιο γεμάτο και οι νύχτες θα είναι μεγαλύτερες από τις μέρες. [Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στο άρθρο Το Yin Yang και το Ηλιοστάσιο ]

H Φθινοπωρινή Ισημερία σηματοδοτεί τη Συγκομιδή και το Φθινόπωρο που έρχεται. Είναι η εποχή όπου θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ολοκληρώσαμε κάτι, για παράδειγμα ό,τι πράξαμε/καλλιεργήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και της άνοιξης. Όπως ακριβώς με τη συγκομιδή, τώρα είναι που όλα όσα έχουμε κάνει, έχουν ολοκληρωθεί, και τώρα είναι η ώρα να βεβαιωθούμε ότι πήραμε ότι έπρεπε από αυτό, και το λάβαμε προσεκτικά, και ότι όλο αυτό μας είναι ξεκάθαρο.

Επομένως, για τις τυχόν αμφιβολίες που έχουμε για το τι ουσιαστικά πράξαμε και τις συνέπειες των πράξεων , θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τις ξεκαθαρίσουμε. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να γράψουμε από τη μία τί έχουμε κάνει, και από την άλλη τί θέλαμε να κάνουμε – ποιός ήταν δηλαδή ο στόχος. Βλέποντας αυτά τα δύο ξεκάθαρα θα μπορέσουμε να δούμε τί λείπει για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μας, και έτσι σιγά σιγά στη διάρκεια του υπόλοιπου έτους θα καλύψουμε αυτά τα κενά.

Φθινόπωρο, Qi, και Άσκηση

Η Ισημερία αυτή παρατηρούμε ότι βρίσκεται μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και σηματοδοτεί την πορεία μας προς τον χειμώνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά από την φθινοπωρινή ισημερία, στην πορεία για το χειμερινό ηλιοστάσιο, το Qi μας πολύ συχνά φθίνει, τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται να υπάρξει κάποια θεμελιώδης εργασία στην ενέργειά μας. Δεν είναι τυχαίο που έχει παρατηρηθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο είναι εξαιρετικά επιρρεπές στην κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί φτάνουν στο χειμώνα με έλλειμμα ενέργειας που πολλές φορές έχει ξεκινήσει από πριν τη Φθινοπωρινή ισημερία. Άρα αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσουμε από τώρα, να προετοιμαζόμαστε κάνοντας ό,τι μπορούμε να κάνουμε που θα αντισταθμίσει αυτή τη μείωση του Qi μας. Ας το δούμε σαν να συμπληρώνουμε τα καύσιμα που μπορεί να μας λείπουν για να μην ξεμείνουμε στην πορεία.

Έχουμε αρκετές εβδομάδες πριν τον Δεκέμβρη, για να ενισχύσουμε την ενέργειά μας. Εάν δεν έχετε αποθέματα για το χειμώνα, τώρα θέλετε να τα αποκτήσετε. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο και θέλετε να παραμείνετε επικεντρωμένοι, στο κέντρο σας. Αυτή η επικέντρωση πρέπει να ενισχυθεί γιατί αυτή θα είναι η κινητήριος δύναμη μας. Μέσα από αυτή θα αναζητήσουμε πού νιώθουμε την αδυναμία μας πιο έντονη, για να συγκεντρωθούμε κατά την άσκηση μας σε αυτή, να θωρακίσουμε το σώμα και την ενέργεια του.

Το Τσιγκονγκ και το Τάι Τσι Τσουάν μας βοηθούν να γίνουμε πιο συνειδητοί με το σώμα, να μείνουμε στο κέντρο μας, να ισορροπίσουμε γιν και γιανγκ και να αυξήσουμε το Qi μας, και άρα είναι ιδανικά να τα εξασκούμε. Όμως μέσα από την εξάσκηση μας είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε ποιές είναι οι ασκήσεις και ποιές οι κινήσεις μας κάνουν να νιώθουμε πιο καλά για να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε αυτές και στο τι ενισχύουν.